Å tørre å satse
Hva gjør man når man er godt etablert med en trygg jobb og har en rolig og avslappet hverdag, men kjenner en drøm i hjertet som blir sterkere for hvert slag?
Da er det bare en ting å gjøre. Hoppe i det og følge drømmen.
Og akkurat det var det Eva Nordfjell og hennes mann Magne Haugom gjorde, da ideen om å starte Rørosrein inntraff. Å skape ærlig mat ved å utnytte de resursene man har på en bærekrafig måte, var og er en viktig del av den rike samiske tradisjonskunnskapen. Å kunne leve av dette ved å produsere produkter av reinkjøtt fra egen flokk, var et livsvalg de bare måtte følge. Med på laget fikk de Evas bror Knut Tørresdal, og resultatet var oppstarten av Rørosrein i 2010.
Kunnskapen om reinsdyret og bruken av maten det gir har de fått inn med morsmelka, og i dag kan bedriften følge hele verdikjeden fra vidde til tallerken, med dyrevelferd, bærekraft og matopplevelse i sentrum.
Familien Nordfjell
Vi er en sørsamefamilie som til daglig har vårt virke som reindriftsutøvere i Rørosområdet, og ønsker å dele litt av denne spesielle tradisjonen med dere gjennom måltidsopplevelser og møte med kulturen.
Vi har satt opp en gåetie (koie) hvor vi har matservering, og om vinteren har vi noen tamme reinsdyr i innhegning på gården. Vi ønsker å formidler vår egen sørsamiske kultur ved å fortelle om samene i dette området før og nå. Vi forteller om reindrifta, hvordan det er å drive med reindrift i dag og hvordan det var før. Dere vil få et innblikk i det sørsamiske språket, sløyd, ulike mattradisjoner og kulturen forøvrig.
Vi skjærer ned og foredler våre egne dyr på gården. Våre produkter kan du kjøpe i gårdsutsalget vårt.
Reindrift
Reindriften er uløselig knyttet til naturgrunnlaget fordi reinsdyra lever fritt ute hele året. Desto viktigere er det for oss som reindriftsutøvere å ta vare på naturen, slik at driften er vedvarende for fremtiden. Reinen får leve i sitt naturlige habitat hele livet, og vi kan utnytte områder som ellers ikke egner seg til matproduksjon
Sør-Trøndelag og Hedmark reinbeiteområde er det sørligste av i alt 6 reinbeitedistrikter i Sør-Norge. Området strekker seg fra Meråkerdalføret i nord til Engerdal i sør, og er inndelt i fire reinbeitedistrikter: Essand, Riast-Hyllingen, Fæmund (felles vinterbeiteområde for disse to) og Elgå. Reinen trekker mellom vinter- , vår-, høst- og sommerbeiter, og menneskets aktivitet styres av reinens trekke og naturgitte forhold.
I dette området er det i dag 26 enheter eller sijte som driver med reindrift. Hele familien er knyttet til drifta der alle har sine oppgaver: gjennom gjeting av flokken, kalvemerking, reinsdyrslakting, bearbeiding av kjøtt og skinn, innhøsting av bær, fisk og andre naturprodukter og mange andre gjøremål knyttes familiene sammen.
Utmerkelser og priser
Beste Prosjekt i Fjellregionen
Kvinnovasjon 2012
Norsk mat- og kulturpris
Danske Banks pris til nominerte 2013
Årets kjøtt i Det norske måltid
Det Norske Måltid 2013
Årets kjøtt 2013 ble vurdert etter smak og regional tilknytning, der smak ble lagt mest vekt på. Juryen sier dette om produktet:
«En delikat råvare som har den karakteristiske smaken som forventes. Råvaren er mør, har rene smaker og fremstår som ekte og ærlig. Helhetlig oppleves råvaren som ett lite stykke Norge med smak av fjell og vidde. Årets vinner har lang tradisjon med å ta vare på hele dyret og videreføre tradisjoner.»
Årets Reinkjøttformidler
Markedsutvalget for reinkjøtt 2016
Årets kjøtt i Det norske måltid
Det norske måltid 2017
Årets Kjøttprodukt Dyrsku’n
Dyrsku’n 2019
Spesialitetsmerket av Stiftelsen Norsk mat for 4 produkter
Pinnekjøtt av Rein 2019
Bare Rein Spekepølse 2019
Flatbiff av Reinsdyrkalv 2019
Rørosviddasperle 2019
Sølvmedalje for Kjøttrull av Rein
NM i Kjøttprodukter 2021
Gullmedalje for Tørket kjøtt av Rein
NM i Kjøttprodukter 2024